...Και συ, δάκρυ μου, που κυλάς μες στο νωπό μαντήλι, γινε σταλαματιά λαδιού στης πίστης το καντήλι,
γίνε δροσιά, γίνε βροχή, μη μαραθεί η ελπίδα, κι ας ξεραθείς στα μάτια μου σαν φτάσω στην πατρίδα..

Saturday, March 8, 2008

OXI και πάλι ΟΧΙ

Επί τέλους! Δεν είμαι μόνη, δεν είμαστε τόσο λίγοι όσο πολλοί νομίζουν. Ο φίλος παρακάτω, που εκτιμώ πολύ την γνώμη του, έβαλε το δικό του ΟΧΙ στο μπλογκ του και το παραθέτω εδώ σαν μαρτυρία όλων των Ελλήνων που σίγουρα μέσα τους βαθειά το ίδιο αισθάνονται.

OXI

Είμαι θυμωμένος σήμερα.
Πολύ θυμωμένος.
Ημουν απο εκείνους που πίστευε πάντα στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών στη βαλκανική.
ημουν απο κεινους πουαντιδρουσαν στα εθνικιστικα παραλληρηματα.
ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ Η ΜΑΚΑΚΙΑ!!!!!!
Ένα γιαλαντζί "έθνος" που δημιουργήθηκε απο σλάβους που ήλθαν στη περιοχή τον 6ο αιώνα μετα Χριστόν!
Έπρεπε να κρατηθεί για γεωπολιτικούς λόγους της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, καθώς και για τα αμερικανικά συμφέροντα μετά!
Σύμφωνοι.
Επρεπε όμως να του βρουν και μια υπόσταση. Μια ιστορία.
Γιατί δεν είχε!
Έπρεπε να δωθεί.
Ποιό βρήκαν?
Το όνομα Μακεδονία.
Γιατί?
Ήταν το μόνο που θα μπορούσε να κρατήσει αυτό το έκτρωμα στο προσκήνιο.
Ένα όνομα γεμάτο θρύλους για κατορθώματα του Αλέξανδρου.
Ένα όνομα που σήμαινε "όμορφος άντρας" (μακεδονια -> μακεδνος=ωραίος άντρας) στη ψυχή και στο σώμα.
Ένα όνομα πολιτισμού και δύναμης για τους λαούς, φόβητρο για τους ντενεκέδες της δύσης.
Έτσι άρχισε εδώ και είκοσι χρόνια ο βιασμός!
Φτάσαμε σήμερα να μιλάμε εμείς για ανω μακεδονία και οι σκοπιανοί να μη το δέχονται!
σωωωπα ρε!
Γράψτε πρώτα το όνομα του Αλέξανδρου στη γλώσσα που αυτός το έγραφε (ελληνικά) και μετά κάνετε τις δύσκολες.
Εκεί που είχαμε φτάσει, με την ανίκανη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας τόσων χρόνων, όλοι ή σχεδον όλοι λέγαμε εντάξει σε μια ονομασία που να περιέχει το όνομα Μακεδονία σα γεωγραφικό προσδιορισμό!
Αλλά μετά απο αυτή την αδιαλλαξία λεω ΟΧΙ!
ΚΑΝΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!

ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ!
ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΜΑ!
ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΑΚΙΑ!
ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΓΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΝΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ!
ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!
ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΧΤΥΠΑΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!
ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΡΕΠΕΙΑΣ!
ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΔΙΚΑΙΟΥ!

ΟΧΙ!!!!
ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΧΙ.
ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΛΕΨΙΑ!
ΟΧΙ ΣΤΟ ΒΙΑΣΜΟ!
ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ!
ΕΧΟΥΝ ΣΕΒΑΣΤΟ ΟΝΟΜΑ.
ΣΛΑΒΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ.
ΣΕΒΑΣΤΟ ΝΑΙ.
ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥ!
ΒΑΜΜΕΝΟ ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΣΤΗΞΕΙ!


1 comment:

Anonymous said...

ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!


Θέμα: Ένας Κατωμακεδών στην οδό Βουκουρεστίου
Συντάκτης: Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Ημερομηνία καταχώρησης: 9η Μαρτίου 2008





Περπατώ στην οδό Βουκουρεστίου των Αθηνών και συλλογίζομαι τί σημαίνει για μένα η ονομασία αυτού του δρόμου. Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη με ρίζες του πατέρα μου και των παππούδων μου από την Δυτική Μακεδονία σημειώνω με συγκίνηση ότι ο δρόμος οφείλει την ονομασία του στην Συνθήκη του Βουκουρεστίου της 17-7-1913. Τότε που η διπλωματία του Βενιζέλου αξιοποίησε την γενναιότητα του Ελληνικού Στρατού και τις νίκες μας στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους και κέρδισε με την υπογραφή συμμάχων και αντιπάλων την ελευθερία της Μακεδονίας.

Κι τώρα κατά μία περίεργη συγκυρία καλείται η ηγεσία μας πάλι στο Βουκουρέστι , στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου, να ξαναδώσει μάχη διπλωματική και να κατοχυρώσει με ένα ξεκάθαρο ΒΕΤΟ την αξιοπρέπειά μας και την ιστορική κληρονομιά της Μακεδονίας μας.



Ναι, είναι σαφές ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς το ΒΕΤΟ κατά της ένταξης των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία. Αφού ασκήσουμε αυτό το δικαίωμά μας ας καθήσουμε ήρεμα όλοι μαζί, ηγεσία και λαός, και ας ξανασκεφθούμε. Είναι σωστό να δίνουμε τη μάχη οχυρωμένοι πίσω από το όνομα Άνω Μακεδονία; Το λέω αυτό διότι από πολλά χείλη πολιτικών και από γραφίδες δημοσιογράφων αυτή την πρόταση ακούω και διαβάζω. Νομίζουν καλοπροαίρετα όσοι υποστηρίζουν αυτή την ονομασία ότι θα διασφαλίσει τα εθνικά μας συμφέροντα. Πιστεύω ότι έχουμε αυτοπαγιδευθεί πίσω από το όνομα Άνω Μακεδονία και δεν βλέπουμε τα προβλήματα. Θυμίζω ορισμένα:


1. Το όνομα Άνω Μακεδονία, ως προτεινόμενο επίσημο όνομα του γειτονικού κρατιδίου, δεν μας συμφέρει από πλευράς ιστορικής –αρχαιολογικής. Είναι οδυνηρή παραχώρηση ιστορικών τίτλων που ανήκουν από την πρώιμη αρχαιότητα στην σημερινή ελληνική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Η κ. Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη, Δρ Αρχαιολογίας και υπεύθυνη των ανασκαφών της Αιανής Κοζάνης, καταγράφει τις ιστορικές μαρτυρίες σε ένα πολύ τεκμηριωμένο άρθρο της στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΚΟΖΑΝΗ (www.efkozani.gr) στίς 25-2-2008. Η εκλεκτή αρχαιολόγος μάς θυμίζει ότι οι Αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν Άνω Μακεδονία την περιοχή που αντιστοιχεί στους σημερινούς νομούς Φλωρίνης ( αρχαία Λυγκηστίς και μέρος της Πελαγονίας), Καστορίας ( αρχαία Ορεστίς), Κοζάνης (αρχαία Ελίμεια και Εορδαία) καί Γρεβενών (αρχαία Τυμφαία). Η Άνω Μακεδονία μνημονεύεται για πρώτη φορά στον Ηρόδοτο και συγκεκριμένα σε δύο χωρία, στο 7.134.4 και στο 8.137-139. Σχετικές αναφορές του όρου υπάρχουν και στον Θουκυδίδη και στον Στράβωνα. Οι Άνω Μακεδόνες-σημερινοί Δυτικομακεδόνες- είχαν καθοριστική συμμετοχή στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως ο ταξίαρχος Κοίνος ο Πολεμοκράτους, αρχηγός της Ελιμειώτιδος Φάλαγγος. Αυτόν τον ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε σε ένα πολυεθνικό και θνησιγενές κατασκεύασμα του τιτοϊκού ολοκληρωτισμού;




2. Διαφωνώ με την παραχώρηση του όρου Άνω Μακεδονία, διότι και αυτό το όνομα όπως και κάθε άλλο σύνθετοι όνομα ενισχύει και νομιμοποιεί τον σκοπιανό αλυτρωτισμό. Υποτίθεται ότι κάνουμε τόσες συζητήσεις και τόσες διπλωματικές προσπάθειες για να ακυρώσουμε το εθνικιστικό ιδεολόγημα του μακεδονισμού που έχει ως όχημα το όνομα του κράτους. Η παραχώρηση του ονόματος Άνω Μακεδονία με την υπογραφή μας πλέον –εδώ είναι το κλειδί- θα τους δώσει το δικαίωμα να διακηρύσσουν διεθνώς ότι αυτοί είναι η Άνω Μακεδονία που θα έλθει να «ελευθερώσει» τα καταπιεσμένα αδέλφια στην Κάτω Μακεδονία, δηλαδή στην «Μακεδονία του Αιγαίου», όπως οι ίδιοι ονομάζουν την Βόρειο Ελλάδα. Κακά τα ψέμματα. Κάθε σύνθετη ονομασία ενθαρρύνει την σκοπιανή προπαγάνδα. Τουλάχιστον τώρα δεν έχουν την υπογραφή μας. Αν υπογράψουμε, όμως, νομιμοποιούμε αυτά που μας ενοχλούσαν και θα συνεχίσουν ακόμη πιο έντονα να μας ενοχλούν.



3. Η Ελλάς δεν πρέπει να παραχωρήσει το όνομα Άνω Μακεδονία για λόγους εθνολογικούς. Έστω –υπόθεση εργασίας - ότι δέχονται να λέγονται διεθνώς και έναντι πάντων Άνω Μακεδονία. Αυτό θα είναι το όνομα του κράτους. Το έθνος όμως δεν θα λέγεται ανωμακεδονικό, θα λέγεται σκέτο «μακεδονικό» και μάλιστα με την συναίνεσή μας πλέον. Κανείς δεν μιλά για λαό Μεγαλοβρετανών ή για Μεγαλοβρετανούς υπηκόους . Όλοι τους λένε απλά Βρετανούς αν και η χώρα λέγεται Μεγάλη Βρετανία. Θα έχουμε από τη μία πλευρά ένα κράτος που θα διαφημίζεται διεθνώς και με ελληνική αποδοχή ως κράτος (Ανω) Μακεδόνων, και από την άλλη μία ελληνική γεωγραφική και διοικητική περιοχή που θα προσπαθεί να θυμίζει στους ξένους ότι λέγεται Μακεδονία, αλλά δεν θα πείθει σχεδόν κανένα. Παντού θα ακούεται η διεθνής ονομασία Άνω Μακεδονία και μετά από λίγα χρόνια θα εκπέσει ο αδύναμος όρος (Άνω) και θα παραμείνει ο ισχυρός (Μακεδονία). Εμείς δε οι πραγματικοί Μακεδόνες δεν αποκλείεται να υποχρεωθούμε να δηλώνουμε Κατωμακεδόνες για να μην ενοχλούμε το κρατίδιο που θα χρησιμοποιεί διεθνώς τον όρο Μακεδονία και μάλιστα –ό μή γένοιτο- με δική μας υπογραφή. Είμαστε έτοιμοι να μετονομάσουμε τα ιδρύματά μας σε Αεροδρόμιο Κάτω Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Κάτω Μακεδονίας, Μουσείο Κατωμακεδονικού Αγώνος κλπ; Μήπως και εγώ πρέπει να δηλώνω Κατωμακεδών για να συμφωνώ με την «πολιτική ορθότητα»; Εάν δεν θέλουμε κάτι τέτοιο τότε ας απορρίψουμε το όνομα Άνω Μακεδονία για τα Σκόπια.



4. Εξάλλου πιστεύω ότι η διάθεσή μας να τους δώσουμε το όνομα Άνω Μακεδονία αποτελεί λάθος διαπραγματευτικό. Τον Δεκέμβριο του 1991 και τον Ιούνιο του 1992 κερδίσαμε δύο αποφάσεις της Ευρ. Ενώσεως που υποδήλωναν ότι το νεογέννητο κράτος των Σκοπίων πρέπει να αναζητήσει όνομα χωρίς τον όρο Μακεδονία. Δυστυχώς μόνοι μας υποχωρήσαμε από αυτές τις αποφάσεις και δεν τις αξιοποιήσαμε. Τώρα δεχόμαστε την σύνθετη ονομασία, Τα Σκόπια βλέποντας ότι κάναμε ήδη ένα βήμα πίσω περιμένουν να κάνουμε άλλο ένα τέτοιο βήμα και να δεχθούμε την διπλή ονομασία που τους βολεύει. Δηλαδή ένα όνομα που θα χρησιμοποιεί μόνο η Ελλάδα και το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για κάθε άλλη χρήση. Γι΄αυτό η σκοπιανή ηγεσία φαίνεται σήμερα αδιάλλακτη. Διότι τους δώσαμε μηνύματα υποχωρητικότητος και περιμένουν την επόμενη ευγενική χειρονομία μας!

ΟΧΙ , λοιπόν, στην παραχώρηση του όρου Άνω Μακεδονία και σε οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία.